Informatie over medicijnen

Klik in het alfabet op de eerste letter van de naam van het medicijn dat u wilt opzoeken. Of gebruik de zoekfunctie rechts bovenaan deze pagina.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z

Ketoconazol shampoo

Wat doet dit medicijn en waarbij wordt het gebruikt?

Ketoconazol shampoo De werkzame stof in Ketoconazol shampoo is ketoconazol.

Ketoconazol is een antischimmelmiddel.

Artsen schrijven de shampoo voor bij seborroïsch eczeem, berg en hoofdroos.

Seborroïsch eczeem

Bij deze aandoening heeft u last van gelige, schilferende plekken, vooral op de hoofdhuid (roos), rond de mond en neus, tussen de wenkbrauwen en op het midden van de borst. Dit zijn plaatsen waar veel talg vrijkomt. De hoofdhuid kan hier erg van gaan jeuken. Voor volledige genezing moet u dit middel enkele dagen tot weken achtereen gebruiken. Het kan vier weken duren voor de verschijnselen zoals jeuk en schilfering helemaal verdwenen zijn.

Soms komt seborroïsch eczeem ook bij zuigelingen voor. Dat wordt 'berg' genoemd, en verdwijnt meestal binnen een paar weken tot maanden vanzelf.

Zoek voor meer informatie onder Klachten en ziektes naar: seborroïsch eczeem. Hoofdroos Roos kan een lichte vorm van seborroïsch eczeem zijn. Hierboven leest u hoe dit middel bij seborroïsch eczeem werkt Zoek voor meer informatie onder Klachten en ziektes naar: hoofdroos. Op welke bijwerkingen moet ik letten? Uitleg frequenties: Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen Behalve de gewenste effecten kan dit middel bijwerkingen geven. Zelden
  • De behandelde plek kan geïrriteerd of branderig aanvoelen en rood worden. Dat is in het algemeen geen reden tot ongerustheid. Als de roodheid en jeuk na enkele dagen van gebruik niet verdwijnen, kan dat duiden op een allergische reactie. Neem in dat geval contact op met uw arts. Het kan zijn dat u overgevoelig bent voor dit middel. Blijkt u inderdaad overgevoelig te zijn, meld dat dan altijd aan het apotheekteam. Zij zullen zorgen dat u dit middel of een verwant middel in het vervolg niet meer krijgt.
Krijgt u andere verschijnselen die u in verband brengt met dit middel, raadpleeg dan altijd uw apotheker. Hoe moet ik dit medicijn gebruiken? Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter. Hoe? Was eerst uw haar met een normale shampoo en spoel het goed uit. Daarna verdeelt u één tot twee theelepels ketoconazol shampoo over het natte haar en masseert dit voorzichtig in. Laat dit drie tot vijf minuten intrekken en spoel het met warm water uit. Een eventuele crèmespoeling doet u pas in het haar nádat u de shampoo heeft uitgespoeld. Een crèmespoeling belemmert namelijk de opname van de werkzame stof in de haren. U mag uw haar drogen met een föhn of ander haardroogapparaat. Wanneer? Gebruik deze shampoo minimaal twee keer per week. Breng hem na elke wasbeurt aan, ook als u uw haar vaker dan twee keer per week wast. Hoe lang? Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle schimmels verdwenen zijn. Bij een infectie op de hoofdhuid duurt de kuur meestal vier tot acht weken. Na het verdwijnen van de klachten zult u deze shampoo meestal nog vier weken moeten blijven gebruiken. In dat geval eenmaal per één of twee weken. Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Ontdekt u het op dezelfde dag, dan moet u de behandeling alsnog uitvoeren. Het heeft geen zin een dubbele hoeveelheid te gebruiken. Verleng de kuur aan het eind met de vergeten behandeling.

Onderbreken of inkorten van de kuur kan tot gevolg hebben dat het resultaat onvoldoende is. De schimmel keert dan terug.

Als ik dit medicijn gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken en alles eten? Ja.

Heeft dit medicijn een wisselwerking met andere medicijnen? Van dit middel zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend. Kan ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap Of u dit middel tijdens de zwangerschap kunt gebruiken, kunt u het beste met uw arts overleggen.

Het hangt vooral af van de behandelde huidplek en de duur van de kuur. Gaat het om een groot oppervlak, of om dunne of beschadigde huid, dan bestaat de kans dat een gedeelte van de werkzame stof via de huid in uw bloed terechtkomt. Mogelijk kan dan ook een kleine hoeveelheid via de placenta uw kind bereiken. Of dit schadelijke gevolgen kan hebben voor het kind, is nog niet bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Borstvoeding U kunt veilig borstvoeding geven. Dit middel komt niet in de moedermelk terecht. Smeer het echter niet op de borsten.

Kan ik zomaar met dit medicijn stoppen?

In principe kunt u in één keer stoppen. Maar, als u stopt voordat de schimmel volledig is verdwenen, kan hij makkelijk terugkomen.

Heeft u last van bijwerkingen (overgevoeligheid), dan moet u wel stoppen. In overleg met uw arts en/of apotheker moet u dan overgaan op een ander middel.

Recept nodig en welke toedieningsvormen?

Ketoconazol is sinds 1981 internationaal op de markt. Ketoconazol is voor gebruik op de hoofdhuid op recept verkrijgbaar in een shampoo onder de merknaam Nizoral en als het merkloze Ketoconazol shampoo.

Behalve in een shampoo is ketoconazol ook verkrijgbaar in een crème. Deze tekst gaat alleen over de shampoo voor op de hoofdhuid.

Klik hier voor meer informatie over : Nizoral shampoo, Ketoconazol shampoo Laatst gewijzigd: 15-7-2011

Deze tekst is opgesteld door het Wetenschappelijk Instituut van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Print Bookmark and Share

Terug naar vorige pagina
Contact Minimaliseren

Kies voor uw apotheek uit de lijst van apotheken hieronder of ga naar de overzichtspagina met Locaties.

Algemene e-mail adres:
info@sal.nl

 

spacer
Onze apotheken zijn
HKZ gecertificeerd
dummy